Blogurile mele ... click pe icon!

MagdaSan Doar Bancuri Retete culinare Unghii frumoase

Somaleza

S-a avansat ideea ca acesta pisica Abisiniana cu par semilung ar avea o ascendenta Persana.Ea insa a aprut in America, unde un crescator, beneficiind de doi indivizi cu par lung, a avut ideea de a-i creste si de a-i inmulti.
Atractia mare fata de acesta pisica provine de la blana deosebit de moale, deasa si pestrita pe care o are.Un singur fir de par poate avea pana la 12 inele pigmentate, comparativ cu maximum 4 de la Abisiniana.

Rasa se caracterizeaza printr-un cap rotund, ce se ingusteaza spre partea libera, dar nu ascutit ca si la alte rase.La nivelul capului, se pot observa urechile amplasate in spatele craniului, bine departate, largi la baza si moderat de ascutite.Ochii relativ mari, in forma de migdala, sunt brodati cu negru, expresivi si profunzi, de culoare verde, aurie si chihlimbar.

Corpul este bine dezvoltat, suplu, elegant si imbracat corespunzator in musculatura.Membrele potrivit de dezvoltate, de forma ovala in sectiune, sunt solide si ferme.Coada este bine prinsa, lunga, groasa la baza, subtire la varf si stufoasa.

Parul este des, de lungime medie, fin si moale, care-i confera animalului un aspect deosebit de placut.In regiunea gatului, parul este mai abundent, formand asa-numitul "guleras", iar la unii indivizi se gasesc si mici tufe de par la nivelul urechilor.Pe suprafata corpului intalnim doua sau trei benzi de culoare contrastanta cu roba animalului.Culorile sunt diferite si ele delimiteaza mai multe varietati.


Caracter si comportament:

Pisica Somaleza este mult agreata, deoarece este foarte vioaie si afectuoasa, mai putin rezervata si geloasa comparativ cu Abisiniana.Este o rasa foarte jucausa, cu un miorlait dulce chiar si in perioada caldurilor.Ii place sa aiba mult spatiu pentru miscare, dar suporta foarte bine si cresterea in apartament.

Foarte curioasa din fire, este circumspecta cu persoanele straine si "cantareste" mult inainte de a se apropia de cineva.Este insa fidela stapanului pe care-l slujeste cu credinta.

Vanator excelent, este plin de rabdare si viclenie, ratand foarte rar prada.Este sensibila la curentii puternici de aer si la temperaturile foarte scazute, motiv pentru care se cere sa-i asiguram o temperatura constanta si adecvata.Daca o tinem in apartament este bine sa-i oferim posibilitatea de miscare prin toate camerele si chiar pe terasa, unde se simte foarte bine.Datorita insusirilor de exterior si a comportamentului sau, se pare ca pe aceasta categorie de pisici, le asteapta un viitor stralucit.

Varietati:
Plecand de la Somaleza de culoarea iepurelui, au fost create trei varietati: Somaleza roscata (Sorrel), cu blana de un armiu roscat, foarte cald, cu extremitatile perilor din zonele dorsale de un brun-ciocolatiu.Pernitele sunt roz iar trufa roz-inchis: Somaleza albastra, are corpul gri-albastrui cald, cu varfurile albastru-gri-inchis; Somaleza bej, are corpul bej-spalacit si extremitatile crem-inchis.Trufa si pernitele sunt roz-caramizii.

Category: