Blogurile mele ... click pe icon!

MagdaSan Doar Bancuri Retete culinare Unghii frumoase

Epilepsia la caini si pisici

Epilepsia se caracterizeaza clinic prin accese de convulsii(contractii musculare destul de violente),insotite de pierderea cunostintei.
Este o afectiune din ce in mai des intalnita care de regula sperie pe posesorul acelui animal si il determina sa apeleze la medicul veterinar.

Epilepsia apare ca manifestare clinica in boli precum encefalopatie toxica, hemoragii encefalice, hidrocefalice, dureri foarte intense la nivel dentar,infectii perianale la caine,parazitism intestinal etc.

Cauzele sunt dintre cele mai diverse dupa cum se observa,acum sa nu va ganditi ca orice caine sau pisica va face epilepsie candva.In ceea ce priveste epilepsia depinde foarte mult de factorul individ.In cazuistica de cabinet cazurile cu epilepsie ocupa un procentaj foarte mic insa nu este absent.
Atentie insa,nu orice contractie musculara este epilepsie!!!

De recomandat este sa se elimine de la reproductie exemplarele care au facut la un moment dat epilepsie pentru ca sunt sanse destul de mari sa trimita descendentilor predispozitia catre un atac de epilepsie.In ceea ce priveste tratamentul acesta este destul de anevoios.

Trebuie avut o grija deosebita in ceea ce priveste dozarea barbituricelor,unii dintre medicii veterinari facand uz excesiv de acestea animalul epileptic fiind obligat sa doaqrma mai tot timpul.Dece,atentie la barbiturice.
Dintre barbiturice,un efect salutar il are combinatia dintre Fenintoin si Fenobarbital.Acestei medicatii i se asociaza si vitaminele A si B,saruri de calciu,dihidrotahisterolul,stimulente nespecifice (implante,extracte tisulare,Yatren),produsele progesteronice,iar uneori castrarea are un efect salutar.
In manifestarile epileptiforme se va face OBLIGATORIU si tratamentul bolii primare.

Category: