Blogurile mele ... click pe icon!

MagdaSan Doar Bancuri Retete culinare Unghii frumoase

Manx ( rase de pisici rare )

Origine:
Numita si pisica din insula Man sau pisica fara coada, este originala din insula cu acelasi nume din apropierea Islandei si ea a aparut ca urmare a unei mutatii genetice datorita imperecherilor cosangvine stranse dintre indivizii acestuit teritoriu izolat.

Insusiri morfologice:
O rasa de talie medie, are un corp viguros ce se termina printr-o crupa destul de rotunda si lipsita de coada.
Capul manxului este mai degraba rotund si suficient de larg, cu nasul usor alungit, obrajii bine dezvoltati, convecsi, urechile potrivit de dezvoltate, indepartate intre ele si cu varfurile usor rotunjite.Ochii sunt rotunzi si stralucitori, bine deschisi, expresivi si de culoare diversa, dar in armonie cu roba animalului.
Trunchiul este solid, compact, bine imbracat in musculatura, cun un piept larg si musculos, sprijinit pe membre musculoase, cele posterioare fiind mai inalte comparativ cu cele anterioare.Prezinta o depresiune bine marcata la extremitatea coloanei vertebrale, mai precis la locul de implantare a cozii.

Caracter si comportament:
Aceasta rasa, interesanta prin particularitatea ce o caracterizeaza, este inteligenta, vesela, prietenoasa cu toti cei in mijlocul carora traieste.Este foarte atasata de locul in care locuieste si pe care-l paraseste cu foarte multa rezerva.
Se adapteaza foarte usor la spatiile oferite in apartamente, care trebuie insa sa le ofere posibilitatea de a le putea cerceta, avand in vedere curiozitatea care o caracterizeaza.Este rezistenta si putin pretentioasa, preferand totusi, o alimentatie cat mai variata, dar componentele de origine animala trebuie sa predomine.

Varietati:
La ora actuala, in Europa se intalnesc doua varietati: Manxul Rumpy fara coada si Manxul Stumpy, care are un rest de coada, iar in America se intalnesc trei varietati: Riser, care poseda cateva vertebre caudale, Longy, care are o coada scurta si Tailed cu o coada aproape normala.

Category: