Blogurile mele ... click pe icon!

MagdaSan Doar Bancuri Retete culinare Unghii frumoase

American Wire-Hair

Origine:
Pisicile cu parul aspru au aparut in mai multe tari ale lumii, dar prea putini crescatori s-au ocupat de selectia si ameliorarea lor.

Insusiri morfologice:
Se diferentiaza fata de rasa de baza, in primul rand prin parul sau aspru si sarmos de la nivelul corpului.Sub raport morfologic, se caracterizeaza printr-un cap relativ rotund, cu obrajii convecsi si nasul usor proeminent.Urechile sunt de dimensiuni mici si usor ascutite.Ochii bine departati, sunt foarte stralucitori si in acord cu tonalitatea robei.

Corpul, de talie mijlocie, usor robust, este bine imbracat in musculatura si solid.Armonios si echilibrat, este sprijinit de membrele relativ solide si puternice, cu musculatura ferma si gheare foarte tari.La aceasta rasa, masculii sunt mai bine dezvoltati comparativ cu femelele, astfel ca se pot cu usurinta diferentia.

Coada este destul de lunga si se subtiaza spre partea libera.Parul ce acopera intregul corp este buclat, de lungime medie, elastic si departat de corp, dans aspectul unui animal abia iesit de la coafor.In regiunea capului, pe spinare si flancuri, parul este mai aspru si mai ondulat comparativ cu restul corpului.

Standardul acorda cea mai mare importanta, la aceasta rasa, calitatii parului si mai putin celorlalte insusiri.Culorile admise pentru aceasta rasa americana cu par aspru sunt identice cu cele pe care le intalnim la pisica americana cu par scurt.

Caracter si comportament:
O pisica foarte agreabila, ce se caracterizeaza printr-o curiozitate iesita din comun, cautand permanent prin toate incaperile si colturile casei eventuale noutati.Stie foarte bine sa se faca respectata de toate animalele care o inconjoara, fiind in acest sens deosebit de curajoasa.Se ataseaza foarte tare de stapanul sau, dar nu refuza nici compania celorlalte persoane din casa.

Rezistenta si putin pretentioasa, se adapteaza foarte bine la viata din apartament, dar nu refuza iesirea in aer liber, ori de cate ori are ocazia.
Pentru ca parul sa ramana mereu buclat, se impune ca stapanul sa-i acorde frecvent cateva minute pentru pieptanat si periat, ceea ce va mentine animalul in conditie.

Varietati:
Si la aceasta rasa exista mai multe varietati, diferentiate prin culoare, dar si prin lungimea si gradul de ondulare al parului.

Category: