Blogurile mele ... click pe icon!

MagdaSan Doar Bancuri Retete culinare Unghii frumoase

Abisiniana

Origine:
Chiar daca radacinile acestei rase se gasesc in Etiopia de astazi, originea pisicii este engleza.Ea este rezultatul incrucisarilor dintre un mascul Zula, provenit din Etiopia si Europeana gri-inchis.

Insusiri morfologice:
Rasa de pisica Abisiniana este una cu o armonie aproape perfecta, se caracterizeaza printr-un cap usor triunghiular, relativ lung si delicat.Nasul are o dezvoltare armonioasa, de culoare inchisa si prevazut cu o bordura subtire si neagra.

Ochii Abinisienelor sunt mari, expresivi, bine deschisi, in forma de migdala si inconjurati de un chenar negru.Culoarea ochilor poate fi verde, chihlimbar sau alunie.unii crescatori pasionati ai acestei rase afirma ca indubitabil, culoarea ochilor se schimba dupa dispozitia pisicii si starea sa de sanatate.

Urechile au o dezvoltare mijlocie, departate la baza si ridicate intr-o pozitie tipica, parca pentru a sesiza un eventual zgomot.Varful urechilor este usor rotunjit si uneori se intalneste la varful lor o tufa de mici peri, asemanator cu cei prezenti la ras.
Gatul este bine dezvoltat, proportional si armonios, cu miscari elegante, ca de altfel ale intregului corp.

Trunchiul este de talie mijlocie, lung si subtire, suplu si foarte bine proportionat, ancorat pe membre lungi si fine, dar ferme.Coada este lunga si de forma rotunda, ce se subtiaza spre extremitatea libera.Ea, ca de altfel intregul corp, este acoperita de un par des, ce imbraca foarte strans aceasta regiune.

Dupa culoarea principala a robei se disting mai multe varietati de Abisiana, dintre care 8 sunt deja recunoscute oficial.

Caracter si comportament:
Aspectul pisicilor Abisiniene, indiferent daca sunt in repaus sau miscare, este foarte seducator. Pisica vioaie, , foarte dezghetata si de o inteligenta remarcabila faca dovada in acelasi timp a unei mari prudente fata de un obiect sau o persoana necunoscuta.
Este un foarte bun companion, bland si afectuos, foarte atasat de stapan, caruia i se daruieste in totalitate, cu conditia de reciprocitate, altfel devine trista si uneori paraseste locuinta neprimitoare.

Se vor evita perioadele lungi de timp in care pisica ramane singura, deoarece nu accepta singuratatea, dar in acelasi timp, nu este fericita nici cand mai exista mai multe pisici in aceeasi casa.
Foarte jucausa, chiar la o varsta mai inaintata, se supune total stapanului, fara insa a accepta ridicarea tonalitatii vocii sau folosirea metodelor de constrangere inadecvate. Daca este tachinata cu insistenta, prefera sa paraseasca locul decat sa riposteze sau sa-si manifeste atitudinea sa rea.

Aceasta pisica are nevoie de spatiu pentru miscare, iar daca este crescuta intr-un apartament, este indicat sa-i oferim posibilitatea de a circula fara restrictie dintr-o camera intr-alta.

Deoarece ii place sa contemple totul de la inaltime, sa nu ne miram daca o vom vedea pe dulap, iar daca beneficiem si de gradina, atunci va fi extrem de fericita sa poata sa se catere prin copaci si sa sara cu o mare dexteritate si suplete de pe o creanga pe alta.

Varietati:
Din numeroase varietati ale rasei Abinisiene, putem enumera cateva care sunt mai importante si mai raspandite si anume: Abisiniana albastra, Abinisiana bej, la care se mai pot adauga cele ciocolatii, galbene, aurii, agutty etc.

Category: