Blogurile mele ... click pe icon!

MagdaSan Doar Bancuri Retete culinare Unghii frumoase

Ogar Afgan

Tara in care este inregistrat: Afganistan
Inaltime: mascul 68 - 74 cm; femela 62 - 74 cm
Greutate: mascul 25 - 30 kg; femela 25 - 30 kg
Culoarea parului: toate culorile; sunt preferate culorile crem si galben auriu.

Caracteristici:
Ogarul afgan este un caine deosebit, cu infatisare trufasa, cu tinuta demna, cu o anumita mandrie temerara. Corpul armonios da impresia de forta si demnitate. Expresia exotica si mersul suplu, elastic si maiestuos, de un stil aparte, constituie caracteristica rasei.

Capul proportionat fata de marimea corpului este purtat sus si mandru; craniul este lung dar nu prea ingust, acoperit cu bogate suvite de par lung, de forma unei bonete; botul este lung, cu maxilare puternice; nasul, de preferinta negru, poate fi si brun; ochii de culoare inchisa, de forma triunghiulara, usor oblici, au privirea melancolica; urechile atasate jos si indarat sunt purtate lipite de cap, acoperite cu par lung, matasos; gatul este lung si puternic, trupul viguros, pieptul adanc, spatele plat, de lungime mijlocie, musculos si inclinat putin spre coapse; umerii lungi, oblici si puternici, coastele bine dezvoltate, pieptul adanc; picioarele anterioare sunt drepte, uscate, cu osatura buna, cele posterioare puternice, bine dezvoltate, cu o mare distanta intre sold si jaret; labele sunt ovale, puternice, lungi si late, acoperite cu par lung si des; degetele bine curbate, ghearele bine sprijinite de pamant; coada nu prea scurta, terminata la varf intr-o spirala,este acoperita, in general, cu par putin, lung la varful cozii, cu fanionul far. Parul foarte lung si matasos, cu o textura fina, caracteristic Afganului, acopera salele, picioarele, pieptul, capul si urechile; spatele, incepand de la umeri pana la baza cozii, este acoperit cu par scurt si bine lipit de corp; partea superioara a botului este acoperita cu par scurt si bine aderent; pe frunte parul este mai lung, cu un mot abundent, matasos, pe crestet.

Temperament:
Este un caine foarte inteligent, curajos, puternic, iute, rezistent la intemperii, devotat, afectuos insa nu expansiv, banuitor cu strainii. Iubeste spatiile largi si, deci, nu este indicat pentru locuinta.
Ogarul afgan este un caine sportiv. In tara sa de origine este folosit nu numai la intovarasirea transportului marfurilor, ci si ca un admirabil caine de vanatoare, mai ales la vanarea leoparzilor, a gazelelor, a cerbilor, a sacalilor si a lupilor. De asemenea, in unele regiuni este folosit si la paza turmelor, mai ales a turmelor de capre, renumitele capre de Afganistan, cunoscute prin coada lor enorma si grasa, din care locuitorii prepara un fel de unt. In Europa este folosit ca un admirabil caine de insotire si la cursele de alergare a ogarilor.

Category: