Blogurile mele ... click pe icon!

MagdaSan Doar Bancuri Retete culinare Unghii frumoase

Airedale Terrier

Tara in care este inregistrat: Anglia
Inaltime: mascul 56 - 61 cm; femela 56 - 61 cm
Greutate: mascul 23 - 29 kg; femela 18 - 29 kg
Culoarea parului: corpul negru sau cenusiu; capul, urechile si picioarele brun-galbui

Caracteristici:

Airedale Terrier este un terrier mare cu blana sarmoasa si aspra, capul lung si plat si pieptul larg. Urechile in forma de V cad usor catre lateral si in fata. Nasul este negru. Coada este purtata in sus, putand fi taiata variabil ca lungime, dar lasata netaiata nu trebuie sa se curbeze peste spate. Blana sarmoasa exterioara este completata de una moale, aproape de piele. Se permite putina culoare rosie in negrul blanii si/sau o mica stea alba pe piept.

Temperament:
Airedale Terrier nu au probleme cu copii daca de mici au fost invatati sa se joace si sa fie sociabili, desi ar putea sa se joace intr-un mod prea dur cu cei mici.
Cainii din aceasta rasa trebuie sa se simta iubiti si respectati. Sunt curajosi si protectivi. Cu cei straini sunt moderati ca semne de prietenie. Au o puternica dorinta de a place. Sunt inteligenti, placuti si loiali. Pot fi dresati la cel mai inalt nivel, datorita gradului de supunere mare de care pot da dovada. Le place sa se joace foarte mult cand sunt catei. Daca nu sunt dresati cum trebuie, pot avea un caracter aspru. Trebuie sa invete sa asculte de comenzi, pentru ca au tendinta de a deveni ei sefi in familie, ducand la neascultare si la un caracter cu o personalitate proprie. Nu sunt dificil de dresat, dar nu raspund la metode de dresaj aspre. Airedale Terrier este un caine suficient de inteligent ca sa priceapa repede ce are de facut, dar daca ii ceri asta iar si iar s-ar putea sa refuze. Incearca sa faci din fiecare exercitiu o intrecere, cu multe variatii. Daca dresorul este priceput, acest caine se comporta foarte bine in numeroase domenii, inclusiv aparare. Se comporta bine in general in compania altor animale de casa, inclusiv pisici, dar uneori incerca sa se impuna si sa domine ceilalti caini. Aceasta depinde de dresajul pe care l-au primit si de personalitatea fiecarui caine. Airedale Terrier nu este recomandat pentru viata de apartament. Sunt caini foarte activi si le trebuie cel putin o curte de dimensiuni medii.

Aceasta rasa a fost crescuta pentru munca activa, si de aceea au nevoie de multa miscare. Multora le place sa se joace cu mingea, sa inoate sau sa aduca obiecte. Ajunsi la maturitate alearga bucurosi alaturi de bicicleta. Fara indeajunsa atentie si exercitiu Airedale Terrier va deveni nelinistit, agitat, se va plictisi si se va baga singur in belea.Ingrijire:
Blana tare, scurta si dubla a Airedale-ului este usor de intretinut in conditii normale. Aceasta rasa nu lasa decat putin sau deloc par.
Este o rasa foarte robusta, desi unii pot suferi de probleme la ochi, displazii de sold sau infectii ale pielii. Daca are pielea uscata, trebuie adaugat in mancare putina grasime.

In afara de rolul pe care il joaca in vanatoarea de animale mici, Airedale a fost folosit la vanatoarea de animale mari, in Africa, India si Canada, in politie si in armata, in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Astazi Airedale este in principal un caine de companie, dar sunt folositi si la lucru datorita talentelor de paza, vanatoare, urmarire, munca in armata si politie.

Category: