Blogurile mele ... click pe icon!

MagdaSan Doar Bancuri Retete culinare Unghii frumoase

Ficatul - in alimentatia pisicii

Importanta ficatului in dieta pisicii este adesea subestimata. Este imposibil sa consideri o singura substanta nutritiva sau un aliment ca fiind mai important decat altul. Toate alimentele sunt importante si multe dintre ele esentiale pentru a duce o viata sanatoasa. In orice caz, fiacatul contine o multime de nutrienti esentiali in alimentatia pisicii.

In mediul lor matural, pisicile mananca zilnic ficat proaspat. Pentru a-i satisface nevoile calorice zilnice, o pisica trebuie sa vaneze aproximativ 5 animale mici, in general soareci. Cum un soarece are greutatea de aproximativ 28g, pisica va consuma zilnic 140g de carne. Ficatul unui soarece ajuns la maturitate cantareste 2g, asadar o pisica mananca zilnic aproximativ 10g de ficat.
Continutul nutritional al ficatului este la fel de complex ca organul in sine. Pe langa apa, proteine si grasime, ficatul este singurul tesut de origine animala care contine cantitati masurabile de carbohidrati sub forma de glicogeni. Mai presus de toate ficatul este cunoscut pentru continutul bogat in Vitamina A (retinol), Vitamina D dar si o parte dintre Viatminele B. De asemenea, ficatul contine o cantitate mare de fier si zinc.

Analizele nutritionale facute pe pisicile care isi procura hrana din natura releva faptul ca dieta formata din 140g de rozatoare contine 9554 UI Vitamina A, 6 mg Fier si 5 mg Zinc. Hai sa analizam indeaproape cei mai importanti nutrienti ai ficatului si sa aflam motivul pentru care acesta este indispensabil in alimentatia pisicii.

Vitamina A
Din alimentatia zilnica a pisicii nu trebuie sa lipseasca Vitamina A. Pisica nu utilizeaza plante care contin caroten pentru a-si lua necesarul de Vitamina A, aceasta abilitate fiind intalnita doar la animalele omnivore si la om.
Vitamina A este numita si Retinol pentru a arata contributia pe care aceasta o are asupra retinei ochiului.

Deficientele de Vitamina A pot duce la infectii oculare, conjunctivita si chiar orbire. Vitamina A este esentiala in special pentru sanatate dar si pentru cresterea, formarea si intretinerea oaselor si a dintilor. Hranirea puilor de pisica cu hrana cu deficit de Vitamina A va cauza predispozitie la infectii iar dezvoltarea va fi groaie. Vitamina A joaca un rol vital in functionarea sistemului imunitar si fiind un antioxidant puternic, ea protejeaza celulele impotriva cancerului, a altor boli dar si impotriva imbatranirii premature.

Vitamina D
Ca si vitamina A, Vitamina D joaca un rol esential in cresterea si dezvoltarea normala a oaselor si a dintilor. Fara vitamina D, corpul nu ar putea sa absoarba si sa utilizeze calciul si fosforul din alimente. Vitamina D controloeaza unele functii musculare, protejand impotriva slabiciunii musulare si regland ritmul cardiac. Este importanta pentru coagularea sangelui si pentru buna functionare a glandei tiroide. De asemenea, Vitamina D imbunatateste functionarea sistemului imunitar.

Fier
Functia cea mai importanta a fierului in organism este producerea hemoglobinei si oxigenarea celulelor rosii . De asemenea, este foarte important pentru dezvoltarea normala a pisoilor, functionarea sistemului imunitar, producerea enzimelor dar si pentru producerea energiei.

Zinc
Fara zinc sinteza anumitor proteine si formarea colagenului in corp s-ar opri. Acest mineral, in combinatie cu calciu, fosfor, Vitamina A si Vitamina D, este vital pentru dezvoltarea oaselor. Zincul accelereaza functiile sistemului imunitar si vindecarea ranilor. Zincul lupta si previne formarea radicalilor liberi si ajuta la protejarea ficatului de substantele chimice. Este un constituent de insulina si numeroase enzime.

Dupa trecerea in revista a nutrientilor din ficat, este evident de ce ficatul este atat de important in alimentatia pisicii. Multe dintre substantele nutritive gasite in ficat au roluri comune in organism.

Fara ficat dezvoltarea sanatoasa si formarea normala a oaselor si a dintilor ar fi grav compromise. Chiar si la pisicile adulte, ficatul asigura mentinerea sanatoasa a oaselor si a tesuturilor conjunctive. Fara nutrientii din ficat, utilizarea proteinelor si sinteza acizilor non-aminoacizi esentiali ar fi imposibila. Rezistenta la boli depinde de o dieta in care este inclus ficatul la fel ca si capacitatea organismului ei de a lupta impotriva radicalilor liberi, a cancerului si a imbatranirii premature. Starea de sanatate a sangelui, a tesutului muscular si a pielii ar fi grav afectate de lipsa ficatului din alimentatia pisicii. In cele din urma, fara ficat, pisica si-ar putea pierde abilitatile de vedere.

Sursa: www.felinefuture.com
Sursa foto: www.pets.webmd.com