Blogurile mele ... click pe icon!

MagdaSan Doar Bancuri Retete culinare Unghii frumoase

Cum administrezi medicatia cainelui ?

Spre deosebire de pisici, cainii pot fi mult mai usor pacaliti sa li se administreze medicamente. Cu toate acestea sunt momente in care este imposibil sa-i aplici un tratament unui caine bolnav. In aceasta situatie va trebui sa apelezi la cateva trucuri pentru a-l pacali.

1. Administrarea medicamentelor sub forma de comprimate

Metoda 1. Ascunde pastila

Este una dintre cele mai simple metode pe care le poti aplica, in cazul in care ai un caine care nu este mofturos la mancare. In acest mod, te poti asigura ca animalul a inghitit toata pastila. Iata cum poti proceda:

* Ia una dintre gustarile preferate ale cainelui (poate fi un biscuite special pentru caini sau o bucatica de carne fiarta ori fripta);
* Cresteaz-o usor la mijloc si introdu pastila asigurandu-te ca nu o sa cada;
* Da-i gustarea si asteapta pana cand o mananca pentru a te asigura ca a inghitit si pastila.

Metoda 2. Amesteca-i pastila in mancare

Pentru a utiliza aceasta metoda este necesar sa ii dai cainelui hrana umeda. Sfarama pilula si amestec-o in hrana animalului.

Asigura-te ca va lua intreaga cantitate de pastile dandu-i mai intai doar jumatate din cantitatea de hrana pe care i-o dadeai in mod normal. Ulterior, ii poti da si cealalta portie de hrana.

Metoda 3. Pune-l sa inghita pastila direct

Metoda functioneaza in special in cazul cainilor de rasa mica sau a unora foarte blanzi. In cazul unui caine de talie medie vei avea nevoie de ajutorul unei alte persoane care sa-l tina.
Tine cainele si cu ajutorul mainii deschide-i botul si aseaza pastila pe limba acestuia cat mai in spate posibil, apoi inchide-i botul rapid. Tine-i in continuare botul inchis, cu ajutorul mainii, pentru a nu scoate pastila afara.

Inainte de a-l elibera, lasa-l cateva secunde fara sa-l mai tii de bot. Daca nu elimina pastila inseamna ca a inghitit-o.

Atentie! Nu lasa un copil sa faca acest lucru, deoarece cainele il poate musca. De asemenea, in cazul unui catel agresiv este indicat sa eviti aceasta metoda.


2. Administrarea medicamentelor lichide sau sub forma de gel


Metoda 1. Amesteca medicamentul in hrana

Spre deosebire de pisici, carora trebuie sa le placa atat mirosul cat si gustul mancarii, cainii pun pretul mai mult pe miros decat pe gust. Asadar, in cazul in care medicamentul are un miros foarte puternic este posibil ca animalul sa refuze sa manance.

Este indicat sa amesteci medicamentul cu o mancare preferata de caine, cu un miros foarte placut.

Metoda 2. Administreaza-i medicamentul oral

Majoritatea acestor medicamente contin arome care atrag interesul animalelor. Acestea pot fi inghitite singure, fara nicio problema. De aceea, daca stii ca ai un animal mai sensibil, opteaza pentru variante cat mai placute.

Iata cum poti proceda pentru a-i da medicamntele lichide sau pe baza de gel:

a) Pentru cele lichide
1. Ia din sticluta cantitatea de lichid recomandata de medicul veterinar, cu ajutorul unei seringi. Scoate acul seringii si foloseste seringa pe post de biberon. Daca are un gust placut, cainele il va inghiti fara probleme.
2. In cazul unui refuz, va trebui sa tii cainele si sa-i administrezi cate una, doua picaturi din medicament direct pe limba. Asteapta sa-l inghita si repeta procedeul pana cand ii administrezi toata cantitatea necesara.

b) Pentru cele pe baza de gel
1. Administreaza-i medicamentul direct din tub, in cazul in care cainele nu il refuza. Ai grija insa sa nu ii dai o cantitate mai mare decat cea recomandata de medic sau de farmacistul veterinar.
2. Pune cantitatea de gel pe care urmeaza sa i-o administrezi pe o farfurie. Ia cu ajutorul degetului cate putin din aceasta si pune-o pe botul cainelui, in apropierea buzelor. Acesta, simtind „murdaria” se va linge, pentru a se curata. Repeta procedeul pana cand va lua tot medicamentul.

Sfaturi utile:

* pentru a te asigura ca metoda va avea succes opteaza pentru hrana preferata a animalului chiar daca este mai scumpa;
* nu ii da cainelui medicamente nerecomandate de medicul veterinar;
* nu renunta la tratament in cazul in care animalul se simte mai bine. Daca nu vei urma sfaturile medicului, boala poate reveni.