Blogurile mele ... click pe icon!

MagdaSan Doar Bancuri Retete culinare Unghii frumoase

Toaleta animalului de companie

Ingrijirea unui animalut, indiferent ca este caine, pisica, iepure, e.t.c. este una din nevoile de baza ale animalului de companie si are o mare importanta pentru un stapan de caine, pisica sau alt animalut!
La fel ca si in cazul oamenilor, animalutele- caini, pisici, etc au nevoie de toate procedeele ce implica toaletajul animalelor de companie, pentru a arata si a se simti cat mai bine.

Din fericire, animalutele nu au nevoie asa des de imbaieri (spre deosebire de oameni), dar trebuie sa invatati de cata ingrijire este nevoie pentru pet-ul dumneavoastra si sa ii respectati programul necesar unui caine, pisica, iepure, e.t.c., nu doar in privinta somnului, hranirii, miscarii, ci si cand este vorba de igiena robei, danturii, unghiilor cainelui/pisicii dumneavoastra.
In general, toaletarea unui animalut depinde foarte mult de specie- canina, felina, e.t.c., rasa (bichon, terrier, persana, birmana) si de tipul de par (scurt, lung, sarmos).
Pentru ca pielea, unghiile sau urechile animalutului dumneavoastra sa fie intretinute corect, urmati instructiunile profesionistilor avizati in ceea ce priveste toaletarea animalelor de companie.
De asemenea este nevoie de instrumente adecvate pentru toaletarea cainilor, pisicilor, iepurilor, e.t.c..

Perierea cainelui/pisicii
Cele mai multe animale de companie sunt incantate cand sunt periate, iar acest proces va imbunatati mult relatia stapan-pet, in acelasi timp mentinandu-i animalului blana sanatoasa.
Un animal de companie are nevoie de un periaj minim, aceasta depinzand de tipul lui de par.
Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa alegeti instrumentele necesare si sa urmati niste instructiuni:
-cainii, pisicile, iepurii, purceii de Guineea cu par lung ,deobicei, au nevoie de periaj zilnic pentru ca parul sa nu capete un aspect "mat" si sa devina incurcat.
-parul de lungime medie poate capata un aspect mat si se poate incalci si ar trebui periat cel putin saptamanal, indiferent ca scriem despre caini, pisici, iepuri, e.t.c..
-parul scurt are nevoie de o periere macar lunara.

Indiferent de tipul de par, puteti peria zilnic blana animalutului dumneavoastra, mai ales daca acesta este incantat de procedeu.
Perierile mai dese in perioada naparlirii pot impiedica caderile masive de par, in aceasta perioada folosindu-se instrumente speciale, gen furminatoare.
Periatul se recomanda sa fie inceput de la o varsta cat mai frageda a animalului, pentru a-l putea obisnui cu manevrele periajului, indiferent despre ce specie de animal de companie scriem- caine, pisica, hamster, e.t.c..

Tunderea animalului de companie
Cainii ce au crestere continua a parului, precum Poodel-ul, Shih-tzu, bichonii, etc., deobicei, au nevoie ca parul lor sa fie tuns la fiecare 2-4 saptamani, totul in functie de rasa, de stil si de tipul de tunsoare (de show sau strict igienica).
Si alte specii, pisici, iepuri, purcei de Guineeea, etc necesta tunderi periodice.
Aceasta sarcina este cel mai bine sa o lasati pe mana profesionistilor, desi multi propietari de animale de companie sunt capabili sa invete lucrurile de baza ce tin de tunsoare.

Igiena urechilor la caini si pisici
Urechile animalutului dumneavoastra pot fi un "adevarat rai" pentru bacterii si alte microorganisme daca acestea nu sunt mentinute curate.
Unele animale de companie, scriem acum in primul rand despre caini si pisici, pot trai toata viata fara sa aiba probleme cu urechile si singurul lucru care trebuie facut este uscarea urechii de caine/ pisica dupa baie.
La polul opus, alti caini si alte pisici au boli cronice ale urechii, aceste animale de companie necesitand multiple curatari zilnice.

Probleme urechilor la animalutele de companie pot fi urmarite si pe linia genetica.
In general, cainii si pisicile ce au urechi neerecte sau cei cu parul lung, tind sa fie predispusi/e problemelor auriculare (dar retineti!- nu este un fapt universal valabil) pentru ca pur si simplu canalul lor auricular nu este la fel de bine aerisit ca in cazul animalutelor cu urechi erecte.
Multe probleme auriculare la caini si pisici sunt semnul unor alergii.
In cazul in care animalul dumneavoastra de companie are depuneri de "mizerie" in urechi sau el emana un miros fetid, veterinarul dumneavoastra va trebui sa va prescrie solutii speciale pentru igiena urechii si medicamentatie.
Daca urechile animalului dumneavoastra se "murdaresc" repede, puteti sa il ajutati cu un tratament adecvat, prescris de medicul veterinar.