Blogurile mele ... click pe icon!

MagdaSan Doar Bancuri Retete culinare Unghii frumoase

Shar-Pei

Tara in care este inregistrat: China
Inaltime: mascul 44 - 51 cm; femela 44 - 51 cm
Greutate: mascul 22 - 30 kg; femela 22 - 30 kg
Culoarea parului: sunt acceptate toate culorile uni - crem, roscat, maro, negru, albastru - mai putin culoarea alba. Culorile se impart in culori solide (contin pigment negru) si culori diluate (nu contin pigment negru). Coada si partea anterioara a coapselor au o nuanta mai deschisa. Se accepta o nuanta mai inchisa de-a lungul coloanei vertebrale si la urechi. Petele nu sunt acceptate.

Caracteristici:
Shar-Peiul este un caine compact, de talie medie. Cutele de pe cap si de pe greaban, urechile mici si botul de hipopotam, ii confera un aspect unic. Inaltimea de la greaban la sol trebuie sa fie aproximativ egala cu lungimea corpului(mai ales la masculi). Lungimea de la trufa la stop trebuie sa fie aproximativ egala cu lungimea de la stop la occipital.

Capul prezinta cute pe frunte si pe obraji, cute care se prelungesc spre gat formand o salba. Stopul este moderat. Trufa este larga, cu narile bine deschise, preferabil de culoare neagra (se accepta si alta culori daca sunt in concordanta cu roba). Botul reprezinta un caracter distinctiv al rasei: este la fel de larg pe toata lungimea sa, fara nici cea mai mica tendinta de ingustare sau de latire spre varf. Buzele sunt groase dar nu intr-atat incat sa jeneze muscatura. Singura muscatura acceptata este cea in foarfece. Limba este integral violet (se accepta culoarea lavandei la exemplarele de culoare deschisa). Ochii sunt migdalati, inchisi la culoare.

Functia globului ocular nu trebuie sa fie jenata sub nici o forma de cute sau de gene. Orice semn de iritatie a globului ocular este total de nedorit - entropion absent. Urechile sunt foarte mici, au forma triunghiulara cu varful orientat spre ochi. Sunt prinse sus (deasupra liniei ochilor). Gatul este foarte bine prins de spate. Linia superioara este usor inclinata in partea posterioara a greabanului si apoi urca lent spre partea lombara. Linia inferioara urca usor sub partea lombara. Toracele este larg si adanc. Crupa este destul de aplatizata. Coada este prinsa foarte sus (element distinctiv al rasei). Coada este fie arcuita spre spate, fie este rulata strans formand un inel simplu sau dublu. Este total nedorita lipsa cozii sau coada incompleta. Membrele anterioare sunt drepte, de lungime medie, au osatura puternica. Membrele posterioare sunt musculoase, puternice, perpendiculare pe sol si paralele intre ele, daca sunt privite din spate. Prezinta angulatii moderate. Miscarea preferata este trapul. Miscarea trebuie sa fie libera, echilibrata, activa. La cainii adulti cutele de pe corp trebuie sa fie prezente doar la nivelul greabanului si la baza cozii. Parul reprezinta un element distinctiv pentru rasa.
Este de doua tipuri: horse-coat (par scurt 1 cm, aspru, tepos) si brush-hair (par lung pana la 2,5 cm, mai putin aspru, usor matasos).

Temperament:
Shar-Peiul este un caine extrem de devotat stapanului sau. Este inteligent, jucaus, activ, dominant si curajos. Daca este obisnuit de mic sa convietuiasca cu alti caini, cu pisici sau cu copii, nu apar probleme si chiar se va antrena in jocuri cu acestia. Shar-Peii sunt incapatanati, si de aceea trebuie supusi unor exercitii de obedienta pentru ca stapanul sa se poata impune in fata lui. Puii trebuie socializati de mici pentru a nu aparea probleme la intalnirea cu alti caini.
Stapanul SharPeiului trebuie sa fie o persoana ferma, asa ca trebuie sa va documentati inainte de achizitiona catelul, cum sa va purtati cu el astfel incat sa aveti o relatie optima. Shar-Peiul poate fi crescut atat in curte, cat si in apartament, cu conditia sa-i asigurati miscarea zilnica necesara(aproximativ 1 ora). Este foarte sensibil la cald, datorita conformatiei craniului, dar nici temperaturile foarte scazute nu sunt bine suportate. Trebuie periat zilnic. Toaleta urechilor se face o data pe saptamana. Baile cu sampon nu trebuie sa fie foarte dese. Este bine sa folositi un sampon dermatologic (ex: Germostop). Din pacate Shar-Peiul are o viata scurta: 10 ani. Totusi exista si exemplare care depasesc aceasta varsta.
Este un excelent caine de paza, dar si un companion extraordinar.

Stiai ca:
Shar-Peiul are limba mov. Aceasta particularitate nu mai este intalnita decat la Chow-Chow.

Category: