Blogurile mele ... click pe icon!

MagdaSan Doar Bancuri Retete culinare Unghii frumoase

Saint-Bernard

Tara in care este inregistrat: Elvetia
Inaltime: mascul 70 - 80 cm; femela 65 - 80 cm
Greutate: mascul 55 - 80 kg; femela 55 - 80 kg
Culoarea parului: rosu cu alb, alb-rosu; toate nuantele de rosu in pete; rosu, galben, brun; pete albe pe bot, piept, labe, abdomen si ultima treime a cozii; o pata alba pe frunte si pe bot, caracteriscica rasei.

Caracteristici:
Este un caine de munte, de talie mare, puternic, musculos si viguros, cu capul mare, impozant, cu pliuri ce-i brazdeaza fata, cu privirea deosebit de inteligenta, uneori serioasa,alteori trista, dar niciodata rautacioasa, cu botul scurt si trufa lata, neagra. Urechile fixate sus si indoite se lipesc de obraz formand un triunghi usor rotunjit si alungit.

Totul exprima vigoare si noblete. Spatele este drept si foarte lat, pieptul puternic, bine rotunjit, umerii inclinati si lati, membrele foarte solide. Coada, lata si puternica la baza este lunga si atarna dreapta sau cu varful putin indoit. Aceasta rasa se prezinta in doua varietati care au aceleasi caractere morfologice, deosebindu-se numai prin aspectul si lungimea parului: una cu par lung, mai putin des, neted, putin ondulat, inspre sale si crupe ceva mai ondulat, si alta cu par scurt, aspru, des si bine lipit de corp, la baza cozii parul fiind mai des si mai lung.

Temperament:
Cu o alura nobila, Saint-Bernardul are un temperament bland si un caracter vesel. Dotat cu simt olfactiv deosebit, este curajos, devotat si afectuos cu stapanul si, mal ales, cu copiii.

Utilizare:
Folosit la inceput ca paznic al locuintelor. Mai tarziu, datorita puterii, simtului sau remarcabil de orientare si calitatilor olfactive, a fast dresat si utilizat la salvarea oamenilor prinsi sub avalanse sau rataciti in munte, pe care ii gaseste, le semnaleaza prezenta sau ii conduce. Este, de asemenea, un foarte bun insotitor.

Boli specifice pentru Caine de Saint-Bernard:
-torsiunea de stomac
-displazia de sold
-maladia cotului

Category: