Dupa reproducere, femela de purice poate depune pana la 50 de oua pe pielea pisicii tale. Un purice adult moare dupa circa o saptamana daca nu-si gaseste o gazda de la care sa se alimenteze cu sange, dar larva poate ramane latenta, fara sa se hraneasca, luni de zile. De asemenea, femela capusa depune intre 100 si 6000 oua. Capusele adulte traiesc de la cateva luni pana la doi ani si se adapteaza oricarui tip de mediu.
Muscatura unui purice produce mancarime si, in cazuri extreme, poate produce dermatite alergice de contact. De asemenea, purecii pot vehicula teniile daca un purice infectat este inghitit accidental. Capusele pot produce chiar mai multe probleme atunci cand intra in blana pisicii tale, deoarece pot inocula diferiti agenti care provoaca maladii (boala Lyme, babesioza, erhlichioza), dintre care unele pot fi letale.
Una dintre cele mai inovatoare metode de controlare a puricilor este produsul topic, aplicat lunar. Aceste produse, care se aplica pe pielea pisicii la interval de o luna, au revolutionat studiile specializate cu privire la controlul puricilor si al capuselor.
In general, aceste topice lunare actioneaza asupra sistemului nervos al purecilor si al capuselor, dar nu afecteaza animalul. Produsele se gasesc in forma lichida si sunt aplicate pe spate, de unde sunt distribuite pe tot restul pielii prin intermediul glandelor sebacee.
Purecii si capusele
By Magda Seceleanu
Category:
Despre pisici