Blogurile mele ... click pe icon!

MagdaSan Doar Bancuri Retete culinare Unghii frumoase

Persana

Persana este originara din Persia, actualul Iran. Aceasta rasa a patruns in Europa odata cu vizitele diplomatilor de pe vechiul continent in Orientul Mijlociu prin anii 1850. Rasa s-a bucurat imdediat de popularitate in Anglia, Franta si Italia, tari in care a eclipsat vechea rasa de pisici europene.

Rasa cunoaste 42 de culori, deci o mare varietate, asa ca nu este foarte usor ca cineva sa se decida. Persana are un caracter temperat, calm, miauna rar si este extrem de prietenoasa cu copii. In randul pisicilor persana este considerata aristocrata nu neaparat originii sale exotice ci blanitei ei care necesita o ingrijire speciala. Blanita se perie zilnic, minim 15 minute in sensul invers firelor de par si asta pentru a indepartra firele moarte, noduli de par si praful.
Baita se recomanda sa se faca o data pe saptamana cu apa calduta si cu un sampon care sa nu irite ochii, de preferinta cu unul pentru copii cu PH neutru. Uscarea se va face cu uscatorul de par (dar cu mare grija pentru a nu deprecia sau arde blanita)dupa ce in prealabil blanita a fost stearsa cu un prosop. Ca probleme medicale se pot intalni conjunctivite provocate de iritatii permanente date de firele de par fie datorita unei scurgeri viciate a secretiilor lacrimale datorita canalelor lacrimale care sunt scurte si curbate la acesta rasa.
O alta problema ar fi problemele legate de respiratie ce pot aparea la unele exemplare cu nasul excesiv de turit. In ceea ce priveste pielea la acest nivel pot aparea hipersecretii de sebum si diverse eczeme datorita lungimii excesive a parului. In astfel de cazuri se va consulta un medic veterinar. Persana ramane o alegere buna pentru cei care vor un animal deosebit, nu prea pretentios, tacut si afectuos cu copiii.

Category: