Naparlirea este un proces normal in viata pisicutei tale. In general, o data cu schimbarea temperaturii, animalele isi reinnoiesc blana, pentru a o mentine in forma si a-si regla mai bine temperatura corpului in functie de sezon.
De obicei, pisicile isi schimba blana de doua ori pe an: primavara – cand pierd “haina” groasa de iarna, si toamna – cand se pregateste noua blana pentru a se proteja de frig.
Oricum, daca este vorba despre o pisica domestica, obisnuita cu aerul conditionat vara si cu caldura artificiala iarna, sistemul de naparlire primavara – toamna se deregleaza destul de mult, intrucat aceasta naparlire poate deveni o stare constanta.
Pisicile naparlesc pentru a scapa de parul deteriorat sau mort de pe corp. Acesta poate provoca iritatii ale pielii si de aceea trebuie indepartat, fie de stapanul piscutei, fie prin procesul de schimbare al parului.
Naparlirea este in general considerata un semn de sanatate la pisici, deoarece pisicile bolnave nu naparlesc.
Naparlirea la pisici poate fi controlata prin periatul si pieptatul blanii in mod frecvent. Periatul zilnic si pieptanatul blanii inlatura parul deteriorat si mort, ajutand pisica sa-si mentina pielea si blana sanatoasa. Pisicile cu parul ingrijit si periat des tind sa naparleasca mai putin.
Periatul pisicii trebuie facut usor, in perioade scurte, intr-o atmosfera pozitiva si trebuie oprit la protestele pisicii.
Folosirea recompenselor poate face ca sedintele de periat sa fie placute, iar pisicii sa-i placa aceasta activitate. Cu cat o faci sa-i placa mai mult, cu atat mai dese si mai lungi pot fi sedintele de periat.
Piepatanatul pisicii se va face delicat, in directia in care creste parul, pentru a aranja blana si a descurca parul incalcit.
Naparlirea la pisici
By Magda Seceleanu
Category:
Despre pisici