Blogurile mele ... click pe icon!

MagdaSan Doar Bancuri Retete culinare Unghii frumoase

Collie cu par lung

Tara in care este inregistrat: Anglia
Inaltime: mascul 56 - 61 cm; femela 51 - 61 cm
Greutate: mascul 20 - 29 kg; femela 18 - 29 kg
Culoarea parului: culoarea nisipului - de la auriu la galben inchis; manta roscata; tricolor: negru cu pete rosii si galbene.

Caracteristici:
Collie cu par lung si aspru, unul dintre exemplarele cele mai frumoase ale raselor canine, are o formatie anatomica perfecta, un corp mai mult lung, puternic construit, capul proportionat fata de corp, botul potrivit de lung, ochii migdalati, usor oblici, blanzi, vii si inteligenti; urechi mici, prinse inspre varful capului, atarna spre spate cand cainele este in repaus si sunt ridicate in sus, pe jumatate, cand cainele este in alarma sau atentie.

Este acoperit cu o splendida blana bogata, din par lung, des si aspru, cu puf moale, des si lipit de corp, cu coama si guler de par des, foarte abundent.
Gatul este musculos, viguros, usor arcuit si destul de lung; membrele anterioare sunt verticale si musculoase; cele posterioare au coapse musculoase, cu contururi clare; labele sunt ovale, cu pernele talpilor groase, cu degete arcuite si bine stranse; cele posterioare sunt mai putin arcuite; jaretul este viguros si plasat adanc.
Trunchiul este mai degraba lung, cu laturi proeminente.
Coada de lungime medie este purtata atarnat in jos in stare de repaos si cu varful usor incovoiat in sus in stare de alerta.

Temperament:
Frumusetea capului, a blanii, blandetea expresiei, proportionalitatea, tinuta mandra, totul concureaza la prezentarea unei infatisari placute si elegante, care inspira admiratie. Este un adevarat caine nobil, de o mare frumusete, dotat cu inteligenta remarcabila si vioiciune.
Felul de a purta capul, mersul sau lejer si gratios, expresia ochilor melancolica dar in acelasi timp malitioasa, pre cum si caracterul sau bland, fac din el un caine de clasa inalta.
Credincios, atasat si ascultator, se dreseaza usor, cu conditia sa fie tratat cu blandete.

Utilizare:
Este un excelent caine ciobanesc de paza a turmelor de oi din Scotia si Anglia.
In Franta, in mod special, si in alte tari este folosit ca un perfect caine de insotire. Bun tovaras de joaca si de paza al copiilor.

Category: