Blogurile mele ... click pe icon!

MagdaSan Doar Bancuri Retete culinare Unghii frumoase

Ciobanesc Romanesc Carpatin

Tara in care este inregistrat: Romania
Inaltime: mascul 65 - 73 cm; femela 61 - 73 cm
Greutate: mascul 45 - 55 kg; femela 35 - 55 kg

Culoarea parului: culoarea cea mai frecventa este cea a lupului, de diferite nuante, adesea cu masca neagra pe bot si frecvent, cu marcaje albe pe cap, piept si membre. Albul poate fi si mai extins formand culoarea de baza, in care pot exista pete de culori diferite - (negru, sur, vanat, galben, roscat).
Toate culorile sunt admise, in afara de brun-roscat. Pielea este, de obicei, pigmentata uniform, cenusiu inchis.

Caracteristici:
Caine ciobanesc folosit de catre ciobanii romani din Muntii Carpati, de multe secole, la apararea turmelor de oi; este in acelasi timp si un excelent paznic al gospodariilor.
Are o constitutie robusta, impresia generala este de câine viguros, impunator, semet. Dimorfismul sexual este pronuntat. Masculii sunt mai inalti, mai puternici decat femelele.

Este calm si echilibrat din fire dar irezistibil la atac si la aparare. Are un fizic robust si rezistent in cele mai vitrege conditii. Impresia generala este a unui caine viguros, impunator si semet, foarte agresiv la nevoie. De tip constitutional masiv, indesat, cu osatura puternica, are un par des si bogat, un contur aproape patratic si un comportament demn de retinut. Caracterele sexuale sunt bine exprimate in tipul somatic.
Capul este masiv, cu fruntea lata dar foarte putin bombata.
Urechile in forma de V cu varfurile rotunjite, nu prea mari, sunt inserate sus, culcate pe obraji. Ochii migdalati sunt destul de mici, asezati oblic, inchisi la culoare, de nuanta brun-castanie. Nu sunt proeminenti (bulbucati). Gatul este puternic, de lungime mijlocie.
Trunchiul este viguros si indesat, foarte musculos, spatele scurt, lat si drept.
Membrele posterioare sunt foarte puternice si musculoase. Eventualii pinteni se indeparteaza .
Coada inserata destul de sus ajunge pana la jaret; in repaos atarna in jos, cu varful usor curbat, in actiune este ridicata pana la nivelul spatelui, in excitatie chiar ceva mai sus, dar niciodata incovoiata pe spate. Cu exceptia capului si a suprafetei anterioare a membrelor, unde este scurt si neted, tot corpul este acoperit de un par abundent. Parul tector este format din fire lungi, drepte si aspre; subparul este des si moale; cel mai lung este parul din jurul gatului (coama), de pe dosul partii superioare a membrelor, unde formeaza panase si pantaloni, si de pe coada. Trufa, marginile pleoapelor si buzele trebuie sa
fie negre, chiar daca pielea este, pe alocuri, roza. Unghiile, de preferinta, sunt negre sau cenusii. Culoarea bruna a ochilor nu trebuie sa fie de o nuanta
prea deschisa (galbena). Mersul este degajat, cu pasul intins, membrele miscandu-se, nedeviate, pe linie dreapta. Cuparea urechilor si a cozii, practicata in
mod traditional de unii ciobani, nu este permisa.

Temperament:
Carpatinul este foarte stapanit si echilibrat, calm si credincios stapanului pana la sacrificiu. Nu cunoaste frica, infrunta ursul, lupul si rasul aparand
turmele si stapanul. Agresiv in teritoriul sau fata de straini, este calm si disciplinat alaturi de stapan, in centre populate.

NU trebuie antrenat pentru paza şi atac!
NU trebuie sa va luaţi un asemnea caine decat daca aveţi şi timpul şi condiţiile materiale şi capacitatea psihica şi cunoştinţele necesare pentru a-l creşte, întreţine şi educa în mod corect!

Este un caine foarte bun pentru paza turmelor, foarte curajos si un luptator eficace contra posibililor pradatori (urs, lup, ras). Este neincrezator cu necunoscutii. Iubeste mult copii.

Boli specifice pentru Ciobanesc Romanesc Carpatin:
Ectropion
torsiunea de stomac
displazia de sold
maladia cotului

Category: