Blogurile mele ... click pe icon!

MagdaSan Doar Bancuri Retete culinare Unghii frumoase

Principalele boli la pisici

LEPTOSPIROZA

Este o boala infectioasa mai rar intalnita la pisici, posibila la cele care consuma sobolani si soareci care sunt purtatori de germeni.

Ea este provocata de bacterii sub forma de filamente in spirala foarte stransa cu extremitatile indoite sub forma de carlig.

Clinic=boala evolueaza asimptomatic,iar pentru precizarea diagnosticului se apeleaza la examenele de laborator.

Boala evoleaza cu inapetenta, febra, vomitari si fecale cu strii de sange.Moratalitatea in cazul acestei boli este de peste 50 % .

Acolo unde boala se confirma animalele vor fi duse imediat la medicul veterinar care va stabili diagnosticul si masurile care se impun.

TURBAREA (RABIA)

Este produsa de un virus filtrabil care are afinitate si se multiplica numai la nivelul sistemului nervos.Pisica se contamineaza in urma muscaturii animalelor bolnave sau prin consumul unor animale purtatoare de virus.

Perioada de incubatie variaza intre 2-4 saptamani si uneori chiar mai mult.

Turbarea are o evolutie acuta si se manifesta prin tulburari nervoase si motorii, pisica prezentand in unele cazuri o agresivitate pronuntata.Dupa cateva zile urmeaza faza de parazilie a maxilarului inferior si a membrelor, urmata de moartea animalelor.

Trebuie sa mentionam ca la pisica predomina forma furioasa la peste 80% din cazurile de boala animalul devenind periculos chiar si pentru stapan.

Aparitia bolii la pisici este insa redusa dar trebuie cunoscuta si prevenita prin vaccinare antirabica de la varsta de 3 luni.

In cazul in care pisica s-a infectat, primele simptome care apar sunt mieunatul strident si permanent, agresivitate pronuntata si chiar atacul persoanelor din jur.Urmeaza apoi convulsii, rostogoliri, caderi datorita perderii echilibrului si in final paralizia si moartea animalului.

O pisica depistata trebuie dusa imediat la medical veterinar iar daca a Muscat pe cineva se va tine sub observatie timp de 10 zile pentru a se confirma sau nu diagnosticul.

Daca se observa semne ale turbarii animalul se va sacrifica.

Persoana muscata de o pisica indifferent daca este apparent sanatosa sau nu se va adresa medicului uman pentru vaccinarea antirabica si se astepta rezultatul diagnosticului stabilit de medicul veterinar care o va examina.

BOALA LUI AUJESZKY

Aceasta boala este frecventa la porc, poate fi intalnita si la pisici fiind produsa de un virus din familia herpesviridae.Virusul se localizeaza in special in sistemul nervos central si in ganglionii limfatici.Pisica se infesteaza pe cale digestiva prin consumul de sobolani si soareci bolnavi si mai rar prin consumul de carne de porc.

Boala debuteaza brusc cu apatie, salivatie abundenta, lipsa poftei de mancare, cresterea temperaturii si un miorlait ragusit.In unele cazuri apare o mancarime pronuntata indeosebi in regiunea capului si a gatului care face ca pisica sa se automutileze.Moartea survine dupa 20-30 de oare de aparitia simptomelor clinice.

Asemanator cu turbarea si in acest caz se instaleza o faza de paralizie a laringelui si faringelui si salivatie abundenta spumata.

Pana in prezent nu s-a descoperit nici un medicament eficace pentru tratament, dar se pot efectua vaccinuri profilactice cu mentiune ca protejarea este de scurta durata.

ENTERITA VIRALA

Boala este frecventa la tineretul felin si afecteaza tractusul digestiv si indeosebi intestinul subtire.Transmiterea virusului se face de la animalele bonave prin urina, saliva, fecale, etc.

Pisica bolnava de enterita virala prezinta lipsa poftei de mancare, voma repetata, temperatura ridicata si diaree sanvinolenta, care deshidrateaza organismul.

La descoperirea bolii se vor administra antidiareice, antibiotice si antispastice, dar numai dupa diagnosticarea precisa facuta de medicul veterinar.

Pentru prevenirea unei astfel de boli se impune vaccinarea pisicii impotriva unei astfel de viroze, cu repetari anuale, conform indicatiilor specialistului.

IMUNODEFICIENTA FELINA VIRALA

Boala identificata recent in anul 1987.Nu este transmisibila la om, efectele fiind identice cu cele provocate de s.i.d.a. umana.

Virusul se transmite prin saliva, zgaraieturi, muscaturi ale pisicii purtatoare de virus, dar numai in cadrul speciei.

Un animal atins de acesta boala prezinta o scadere ponderala continua, diaree, febra mare, eczema, gingivite si ulceratii ale mucoasei bucale.

Nu exista tratament pentru aceasta boala, iar in strainatate astfel de cazuri pot fi rezolvate doar prin eutanasie.

ANEMIA INFECTIOASA FELINA

Virusul se poate transmite prin pureci, insecte, muscaturi sau, la noii produsi, intrauterini prin circuitul transplacentar.

Animalul infectat este anemic, nu are pofta de mancare, mucoasele aparente sunt icterice, prezinta instabilitate si are pulsul slab si neregulat.

De asemenea, se manifesta o acuitate auditiva si vizuala redusa.

Se pot administra unele preparate pe baza de fier, care pot ameliora boala la animalele adulte dar nu si la tineret.

TUBERCULOZA

Infectia cu bacilul koch de tip bovin se produce prin consumul de lapte sau de carne de la bovinele infectate dar se poate intalni si infectia cu bacili de tip uman, datorita contactului foarte strans cu stapanul.

Boala se manifesta prin apetit capricios, slabire progresiva, deranjamente digestive, respiratorii si cutanate, ultimele sub forma unor formatiuni nodulare pe cap, gat si torace.

De asemenea sunt frecvente si complicatiile oculare.

Pentru stabilirea exacta a diagnosticului se va apela la examenul bacteriologic facut la o clinica veterinara sub un control riguros.

Pentru toti crescatorii de pisici se impune a se avea in vedere obligativitatea efectuarii unor tratamente profilactice ale bolilor infectioase, prin vaccinarea pisicii conform indicatiilor medicului veterinar, atat pentru protejarea animalului, cat si a omului care vine in contact permanent cu el.

Category: